Блог http://webekm.com/ и още нещо.

Térdmozgató

KINETEC Optima Kinetec OPTIMA passzív térdmozgatásra


A térdet érintő orvosi beavatkozás, műtét után a beteg hosszabb-rövidebb ideig kénytelen mellőzni a lábai által biztosított mozgásszabadságot. Az operált láb izomzata már a kórházban töltött idő alatt elkezd leépülni. Minden térdműtétet végző orvos, illetve a beteg rehabilitációját felügyelő gyógytornász törekszik a műtött testrész, és az azzal kapcsolatban álló izomzat mihamarabbi mozgatását megkezdeni. Mivel az adott ízület csak meghatározott mozgástartományban mozgatható és a saját izomerő kezdetben csak korlátozott mértékben, vagy egyáltalán nem vehető igénybe, külső segítség igénybevétele javasolt.

Ezt a célt szolgálja a Kinetec Optima passzív térdmozgató készülék, melynek előnye, hogy mindig meghatározott mozgástartományban, intenzitással a fájdalomhatárig mozgatja az adott ízületet. Használata elősegíti az aktív torna végzését, továbbá lehetővé teszi, hogy a beteg minél tisztább ízületi mozgásokat tudjon kivitelezni.

TerdmozgatoAz OPTIMATM széles mozgási kört, magasabb komfortérzetet, valamint megújult szabályozási lehetőségeket biztosít a betegek részére, mint pl. gyors és precíz beállítási lehetőségek, szünetidők beállítása hajlítás és nyújtás esetén. Használata többnyire már a műtéti beavatkozás másnapjától javasolt. Ajánlott kezelési idő 1 -1,5 óra / alkalom  naponta többször is (szakember utasítása alapján).

Indikációk

  • Artrolízis
  • Térdízület pótlás
  • Törések (térdkalács, sípcsont, combcsont)
  • A szalagok helyreállítása, artroszkópikus sebészet (térdízület porc vagy térdkalács eltávolítása, kimetszés)

Árak

Heti bérleti díj 2 heti bérleti díj 3 heti bérleti díj Havi bérleti díj
14.000 Ft 24.000 Ft 34.000 Ft 39.000 Ft

A szállítás és üzembe helyezés Budapest közigazgatási határain belül egyszeri 2.000 Ft, mely tartalmazza az oda- és visszaszállítást is.

Budapest közigazgatási határain kívül 50 Ft/km áron szállítjuk a készüléket.

Az árak az ÁFA-t nem tartalmazzák!

Használati útmutató

Gyakran Ismételt Kérdések

A térdmozgató gép és a cpm gép egy és ugyan az?

A CPM jelentése: Continuous Passive Motion, azaz folyamatos passzív mozgatás. CPM géppel mozgathatunk térdet, csípőt, vállat, könyököt. A térdízület mozgatására használt eszközt, az angol és magyar szavak keverékeként passzív térdmozgatónak nevezzük.

Nem mellesleg, sokan nevezik térdgépnek a műtét után alkalmazott, testen viselt segédeszközt, amely támaszt, rögzít vagy tehermentesít. Az ún. ortézisekre az aktív sportolóknak éppúgy szükségük lehet, mint azoknak, akikfrissen műtöttek.

Meddig kell, vagy lehet használnom a térdmozgatót?

Általában mindaddig, amíg az aktív hajlítással (saját izomerővel) nem érjük utol a géppel elért hajlítási szöget. A térdműtéteket követően az aktív és passzív hajlítási szög között zömében elég nagy eltérés van. Ezt maximum 8-10 fokra kell redukálni. A térdműtétek utáni rehabilitációban, ill. annak első 2-3-4 hetében a passzív térdmozgatóval elérhetjük a 100 - 120 fok mozgástartományt is.

Térdprotézis beültetés után is lehet használni a térdmozgatót?

A műtét utáni kezelés egyik legfontosabb része térdprotézissel megoperált térd korai funkcionális kezelése. Ennek legfőbb eszköze a térdmozgató készülék, amely lassú mozgásával passzívan, fájdalommentesen hajlítja – nyújtja a térdet a beállított mozgástartományban. Akármilyen hihetetlen, közvetlenül a műtét után ezzel a géppel végzett mozgatás nem okoz panaszt a betegnek. Ugyanakkor tudjuk, hogy az időben el nem kezdett térdmozgatás súlyos ízületi mozgáskorlátozottságot okozhat. Ezért a térd korai folyamatos mozgatása a legfőbb feladat.

Csípőprotézis beültetése után is használható a berendezés?

Igen, használható. A csípő mozgatása 10-80 fok között érhető el.

Szobakerékpárt mikor kell elkezdeni használni?

Az első és legfontosabb szabály az, hogy orvosa vagy gyógytornásza javasolja, de legalább ne ellenezze a szobabringa használatát. A második fontos dolog, hogy aktív 100 fokos hajlítási szöggel tudunk szabályosan tekerni a bringán (a kabala szám, vagyis a 90 fok még kevés!!!!!)

Naponta hány alkalommal kell vagy lehet használni a térdmozgatót?

A tapasztalatok alapján az ajánlott kezelési idő átlagosan 1 -1,5 óra / alkalom  naponta többször is. Természetesen ez függ a műtéti beavatkozás mikéntjétől, a műtött korától, fizikai állapotától, fájdalomtűrő képességétől stb. Ezért érdemes minden esetben kikérni orvos, gyógytornász szakember véleményét, és az általa megállapított, személyre szabott használati időt betartani.

Érdemes lehet megvenni egy passzív térdmozgatót?

Eddigi tapasztalatom alapján azt kell mondanom, nem. Nem találkoztam olyan pacienssel, akinek egy használt vagy új berendezés árát kellett volna kifizetnie bérleti díjra. 

Mennyi időnek kell eltelnie, hogy érezzem a mágnes terápia használatának pozitív eredményét?

Nehéz kérdés, de igyekszem reális választ adni.  Ökölszabályként vehetjük, hogy minél régebb óta áll fenn az egészségi problémánk, annál hosszabb időt kell szánni a gyógyulásra is. Sikeres kezelést értek már egy hónapos és fél éves használattal is.

Gyógytornászom szerint 90 foknál abbahagyhatom a térdgép használatát, igaz ez?

Ha a gyógytornásza mondja, igen. Bár nem mindegy, hogy aktív a 90 fok, vagy passzív. 

Aktív 90 fokkal még nem tudunk lépcsőn lefelé menni, nem tudunk szobabringázni (pedig 99%-ban a gyógytornászok javasolják a használatát). A 90 fok egy állomás, melyet túl kell lépni… szerintem.

Ha van rá lehetősége, használja ki a gép adta maximális mozgástartományt, s addig használja, míg az önerőből elért hajlítás 8-10 fokkal marad csak el a géppel elért eredménytől.

Pl.: aktív hajlítás 100 fok, passzív (gépes) 110 fok = baba eredmény (szerintem).

Önnek volt már térdműtéte, és ha igen mennyit használta a CPM berendezést?

Igen volt. Én habzsolom az életet, négy térdműtéten vagyok túl, s mindig használtam gépet, de csak addig, amíg el nem értem a minimális különbséget az aktív és a passzív hajlítás között.

Erősíti a lábamat a térdmozgató gép?

Sajnos rossz hírem van az Ön számára, nem erősít a gép.  Azért nevezik a CPM gépet passzív eszköznek, mert a mozgatott láb nem fejt ki erőt, s így nem is erősödik a használat alatt. Az izomerő növekedését, a napi „gyogyitól” (gyógytorna) várhatja.  Vagyis izzadni kell, hogy erősödjön a lábunk.

Rendelést szeretne leadni? Kattintson ide!

 

Bookmaker bet365 The best odds.

Full premium BIG Theme for CMS